Spitalul Municipal de Urgență Roman – spital de grad III

Spitalul Judeţean şi Spitalul Roman sunt clasificate în categoria III-a, iar Spitalul din Târgu Neamţ va fi încadrat în categoria a IV-a. „Spitalul Bisericani şi cel de Psihiatrie „Sfântul Nicolae” din Roman au o metodologie separată”, a precizat dr. Dan Morenciu, directorul coordonator al DSP.

După desfiinţarea unor spitale şi după redistribuirea personalului medical a sosit momentul clasificării spitalelor care au mai rămas, în categorii de competenţă. Ordinul privind aprobarea criteriilor de clasificare a spitalelor în funcţie de competenţă a fost publicat, marţi, în Monitorul Oficial. Potrivit actului normativ, unităţile spitaliceşti din ţară vor fi clasificate pe cinci categorii începând de la cel mai înalt nivel de competenţă şi până la cel limitat. După publicarea ordinului, managerii spitalelor din judeţ trebuie să depună la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) solicitări de clasificare, însoţite de o fişă de autoevaluare a unităţilor sanitare.

Potrivit dr. Dan Morenciu, directorul coordonator al DSP, două dintre spitalele din judeţ vor fi clasificate în categoria a treia. Este vorba despre Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Spitalul din Roman. „Spitalele de urgenţă au fost clasificate în categoria a treia, iar Spitalul din Târgu-Neamţ în categoria a patra. Două dintre spitale, mai exact cel de la Bisericani, respectiv Spitalul de Psihiatrie din Roman au o metodologie separată deoarece sunt unităţi sanitare monoprofil” ne-a spus şeful DSP.

Spitalele de categoria a treia deservesc populaţia judeţului şi doar ca excepţie pacienţi din judeţele limitrofe, pentru afectiuni cu grad mediu de complexitate. Cât priveşte Spitalul din Târgu-Neamţ, acesta este clasificat în categoria a IV deoarece deserveşte populaţia locală, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate.