Cabinet Genetica Medicala

Pentru investigații în specialitatea Genetică Medicală, pacienții se pot adresa în ambulatoriul integrat, la camera 22 (parter) în intervalul orar 11:30-15:00, de luni până vineri.

Programările privind această specialitate se pot face la următorul număr de telefon: 0761133999 sau pe platforma de programare online.

Medic: Calianu-Iorga Maria-Larisa

Genetica medicală este o specialitate clinică distinctă, care se ocupă cu diagnosticul și îngrijirea pacienților cu boli genetice, precum și de familiile lor prin sfat genetic, diagnostic prenatal, screening neonatal dau diagnostic presimptomatic. Patologiile determinate sau condiționate genetic sunt diverse, afectând orice sistem sau organ, la orice vârstă. Așadar, acestea sunt întâlnite în aproape toate specialitățile medicale.

Aproximativ 5-8% din nou-născuți manifestă o boală genetică și cel puțin 30-40% din indivizi vor dezvolta pe parcursul vieții o maladie cu determinism genetic.

În cadrul consultului genetic se realizează evaluarea clinică a bolnavului, emiterea unui diagnostic, se stabilește natura sau componența genetică a bolii respective și se acordă sfatul genetic.

Direcția de acțiune a medicului genetician este către o medicină predictivă, preventivă, proactivă și participativă.