Secția Neonatologie

Sectia functioneaza cu un numar total de 37 de paturi

  • Sector Rooming-in  – 26 paturi
  • Compartiment TI  – 5 paturi
  • Compartiment  prematuri  – 6 paturi

Colectivul sectiei :

Şef secţie: Dr. Amarinii Ioana – medic primar pediatru; specialist neonatolog.

Dr. Nazaretian Daniela – medic specialist neonatolog

Dr. Stoleru Ramona – medic specialist neonatolog

Dr. Deliu Alina Gina – medic specialist neonatolog

Asistent șef: As. pr. Dascalu Luminita

Naşterea copilului dumneavoastra reprezintă un eveniment important, care va aduce bucurii imense dar şi încercări noi în viaţa dumneavoastră. Colectivul Sectiei Neonatologie are onoarea de a vă fi alaturi cu ocazia acestui eveniment unic. Pentru o mai buna inţelegere a ceea ce urmeaza să facem împreuna în maternitate, am creat special această pagina, unde puteţi găsi toate informaţiile necesare, într-un limbaj accesibil tuturor. Totodataă, pentru orice nelămurire sau solicitare a dvs. cu privire la actul medical ne puteţi suna la nr. de telefon: 0733 682655, unde colectivul secţiei vă va îndruma şi răspunde solicitărilor.

Informatii utile:

I . Articole necesare  la internare:

Pentru mamă: 2 camaşi de noapte (de preferat cele care permit alăptarea), 2 prosoape de corp şi 1 de mâini, săpun şi periuţă de dinţi, tampoane igienice, 1 pachet de vată medicinală,  lenjerie intimă de schimb, papuci, şosete de schimb, halat.

Pentru  copil: pampers 4 – 6 buc/ zi (numărul mediu de zile petrecute in spital 4-5 zile), 1 tub de unguent pentru prevenirea eritemului fesier, 1 pachet şerveţele umede, haine pentru perioada de spitalizare cât şi pentru momentul externării care trebuie să fie spălate şi călcate chiar dacă sunt cumparate noi din magazin (6 pelinci, body sau camaşuţă, costumaş subţire de bumbac, caciuliţă şi păturică). În cazul în care externarea se face în anotimpul rece vă mai recomandăm să aduceţi un costum şi o caciulită groasă.

II. Acte necesare:

Pentru intenare: buletin / carte de identitate a mamei, adeverinţă de la locul de munca care sa certifice plata asigurărilor de sanatate.

Pentru declararea nou nascutului:

–         buletinele /carţile de identitate ale parinţilor (în original)

–         certificatul  de naştere al mamei (în original)

–         certificat de casatorie (in original)

–         livret de familie daca există (in original)

III. Servicii oferite :

Programul National de Sanatate a femeii si copilului

  • Prevenirea deficientelor de auz prin screening auditiv la nou-nascuti

Servicii oferita in sectorul  Rooming-in

– In cazul în care nou nascutul nu are probleme la naştere, acesta va fi primit în salonul “observaţie  nou–nascuţi” dupa care, la solicitarea mamei, copilul va putea sta in salon cu mama, toate saloanele de mame beneficiind de condiţii Rooming – in .

Pe parcursul internarii în maternitatea noastra, copilul va beneficia de urmatoarele servicii medicale:

  • examen clinic de specialitate efectuat de medic imediat dupa naştere şi apoi cel putin o data pe zi pe toată  perioada internării în maternitate;
  • examenul clinic constă în examen clinic general, examen pulmonar, examen cardiac, examen abdominal, examen neurologic, examinarea şoldurilor pentru depistarea precoce a displaziei congenitale  de şold, măsurarea perimetrului cranian, perimetrului toracic, măsurarea greutăţii şi a lungimii copilului;
  • control la intervale regulate a stării generale a copilului, efectuat de asistenta de neonatologie;
  • cântarirea zilnica a copilului;
  • baia şi toaleta copilului zilnic între orele 7,30 – 8,30;

Vaccinarea nou -nascutului

Vaccinul antihepatita B se efectuează imediat după  naştere, următoarele rapeluri sunt în mod normal la 2 şi 6 luni de viată. În cazul copiilor născuţi din mame cu hepatita B sau purtătoare de Ag HBS următoarele rapeluri sunt la 1 si 6 luni.

Vaccinul antituberculoză (BCG)  se efectueaza de obicei în ziua externării la toţi nou-născuţii cu greutate mai mare sau egală de 2500g şi 72 ore împlinite.

Vaccinul se efectuează în treimea superioara a braţului stâng. Cicatricea post-vaccinală trebuie monitorizată de medicul de familie .

Teste pentru boli rare metabolice

În maternitatea Roman toţi nou – nascuţii sunt testaţi pentru a detecta prezenţa a două boli metabolice rare, respectiv fenilcetonurie şi hipotiroidie congenitală.

Testarea constaă în prelevrarea de sânge din călcâi şi se face de obicei dupa 3 zile de la începerea alimentaţiei naturale dar nu mai tarziu de 10 zile de la naştere.

Consiliere priviind alimentaţia naturală (tehnica alimentaţiei naturale, avantaje, incidente survenite pe perioada alaptării, contraindicaţii).

Servicii oferite de compartimentul Terapie intensivă neonatală

Pentru nou- nascuţii care necesită o îngrijire medicală deosebită după naştere, maternitatea noastră posedă  un compartiment  de terapie Intensiva de nivel IIa  cu aparatură  modernă:

  • 5 incubatoare performante;
  • 4 monitoare cardio-respiratorii;
  • 5 pulsoximetre ;
  • 10 injectomate;
  • glucometre;
  • 4 lampi fototerapie atât cu lumină alba cât şi cu lumină albastră;
  • 5 baloane de resuscitare neonatală;
  • în curând vom dispune de un sistem CPAP şi micro – analizor de gaze sanguine.
  • avem acces permanent la laboratorul clinic al spitalului cât şi la serviciul de radiologie;

Nou –nascuţii prematuri cu vârsta de gestaţie sub 32 de săptămâni şi / sau greutate sub 1500g precum şi nou- născuţii la termen cu patologie asociată ce depăşesc limitele de competenţă corespunzatoare nivel IIa vor fi stabilizaţi şi apoi transferaţi la Centrul Regional de Terapie Intensivă Neonatală – Cuza Voda Iaşi.

Nou –născuţii care rămân internaţi în TI sunt îngrijiţi de medici specializaţi în neonatologie şi asistente de neonatologie. Aceştia beneficiază de examen clinic, investigaţii de laborator şi paraclinice, monitorizarea funcţiilor vitale, măsuri terapeutice  specifice (echilibrare termică, oxigenoterapie, PEV pentru echilibrare metabolică şi hidroelectrolitică, fototerapie, administrare de medicamente pe cale  endovenoasă, etc.).

–         toaleta copiilor internati in acest sector se efectuează la fiecare 3 ore ziua şi la 6 ore noaptea.

–         vaccinarea nou- născutului contra Hepatitei B şi contra Tuberculozei (BCG );

–         testarea nou-născutului pentru boli metabolice rare (fenilcetonurie şi hipotiroidism congenital) .

Majoritatea copiilor internaţi în compartiment TI se vor întoarce alături de mamele lor dupa rezolvarea problemelor de sănătate .

Nou-născuţii prematuri (avand vârsta de gestaţie mai mică de 37 săpt) sau cu greutate mică la naştere (mai mică de 2500g), vor avea o staţionare mai prelungită în compartimentul de TI .

Copii mai mari sunt de obicei internaţi în compartimentul de TI pentru complicaţii legate de procesul naşterii. Unii au nevoie de Oxigen suplimentar pâna se resoarbe lichidul care se află în plămâni în viaţa intrauterină. Alţii au nevoie de tratament cu antibiotice ca urmare a unei infecţii materno- fetale, mai ales la mamele cu membrane rupte de peste 18  ore sau cu febră în travaliu. De obicei dacă după 24 -48 de ore de la naştere, copilul are stare generală bună, este alert şi se alimentează bine se transferă din compartimentul de TI în secţia de nou-născuţi normoponderali (fără probleme).

Pentru copii prematuri, durata internării  în compartimentul de TI depinde de greutatea la naştere şi gradul de imaturitate. Ca o  regulă generală, momentul externării este apropiat de momentul când copilul ar fi trebuit să se nască.

IV. Centru de educare

Alimentaţia naturală

Alimentaţia naturală este încurajată de personalul medical din spitalul nostru, deoarece ea asigură aportul ideal de nutrienţi şi de factori de protecţie imunologică pentru copilul dumneavoastră ajutandu-l să se dezvolte armonios.

Încrederea este factorul cheie în procesul de alăptare, dar ea vine atunci când ai oportunitatea şi timpul necesar de a sta împreună cu copilul tău.

Deşi alimentaţia la sân este cel mai natural lucru cu putinţă acest lucru nu se realizează întotdeauna cu uşurinţă. De multe ori este nevoie de ajutor din partea personalului medical calificat şi de răbdare. Când copilul dv. se naşte, moaşele şi medicii obstreticieni încurajeaza contactul piele pe piele. De asemenea veţi fi ajutată pentru a începe alimentaţia la sân cât mai repede cu putinţă. Veţi fi ajutată pentru a poziţiona corect copilul în timpul alăptării în scopul obţinerii unui supt eficient.

Asistentele specializate în managementul primelor zile de lactaţie vă vor ajuta pentru a începe cât mai rapid alimentaţia la sân şi a avea o poziţie cât mai corectă a copilului la sân, iar posibilitatea de rooming-in favorizează contactul strâns mamă-copil şi alimentaţia la cerere, care stimulează  instalarea secreţiei lactate.

Avantajele alimentaţiei naturale

Calităţile laptelui matern

  • Compoziţia laptelui matern cuprinde toate principiile alimentare necesare unei dezvoltări somatice şi cerebrale normale.
  • Asigură protecţie antiinfectioasă şi antialergică.
  • Se adaptează  la nevoile nutriţionale ale copilului.
  • Asigură legătura afectivă  fundamentală dintre mamă şi copil cu implicaţii în dezvoltarea neuropsihică ulterioară.
  • Este cel mai ieftin produs.
  • Este steril.
  • Copilul are acces uşor şi imediat la el.

Beneficiile alimentaţiei la sân:

  • Asigură protecţie faţă de diverse infecţii: diaree, otite, infecţii respiratorii, la copiii alimentaţi natural, mai putin grave.
  • Colostrul este un laxativ  blând care ajută la curăţarea intestinului copilului, scăzând posibilitatea de icter.
  • Creşte răspunsul imun la vaccinuri.
  • Contactul piele pe piele din timpul alimentaţiei la sân conferă nou-nascutului securitate emotională şi favorizează legatura mamă – copil.
  • Asigură protecţie faţă de alergii: alergii familiale, eczemă, astm bronsic.
  • Asigură protecţie faţă de sindromul morţii subite la sugar.
  • Efecte benefice asupra dezvoltării neuropsihomotorii: copii  alimentaţi natural au un IQ mai mare decât cei alimentaţi artificial, au o dezvoltare cognitivă mai bună.
  • Alimentaţia naturală este premiza pentru o dentiţie sănătoasă: copii alimentaţi natural au mai puţine carii şi mai puţine probleme ortodontice.
  • Alimentaţia naturală asigură pe termen lung protecţie faţă de diverse boli: diabet zaharat, hipertensiune arterială, cancer, colite hemoragice, artrite reumatoide, obezitate.

Beneficiile Rooming-in

  • Ajută la adaptarea nou-născutului la viaţa extrauterină să fie mai uşoară.
  • Ajută ca stabilirea legăturii dintre mamă şi copil să se facă mai rapid şi mai uşor.
  • Stimulează  instalarea mai rapidă a lactaţiei.
  • Căldura, mirosul, vocea şi sunetul bătăilor cardiace materne il fac pe  nou- născut să se simtă protejat.
  • Ajută la reglarea mai uşoara a ritmului somn-veghe.
  • Nou- nascuţii care stau împreuna cu mama lor işi reglează mai bine temperatura şi ritmul cardiac.
  • Copilul intră în contact cu o singură persoană care-l îngrijeşte colonizându-se cu flora mamei, fiind astfel protejat de infecţii.
  • Copii care stau cu mamele lor plâng mai puţin.
  • Mama capată  încredere în posibilitaţile ei de a îngriji copilul.
  • Mama începe să cunoască mai repede semnalele emise de copil şi să răspundă la ele.
  • Mamele care stau împreună cu copilul işi fac mai puţine griji legate de starea lui  şi dezvoltă  mai puţin depresie postpartum .